Många är vi som suttit själva på våra hemmakontor under pandemin och känt oss lite ensamma. Samtidigt har de så kallade coworking-kontoren gapat tomma. Nu börjar vi dock se en ände på isoleringen, något som kan göra att coworking blir populärare än någonsin.

Vad är coworking?

Är du obekant med termen coworking? Då kanske det är bättre att förklara fenomenet som en typ av kontorskollektiv. Det innebär helt enkelt att människor från olika företag och olika branscher delar ett kontorsutrymme. Med detta finns det mängder av fördelar. Som ensam egenföretagare kan man till exempel ändå få arbetskamrater. Dessa platser är dessutom ett utmärkt utrymme för att knyta kontakter och starta samarbeten, helt enkelt för att människor som kanske inte hade träffats förut kan knyta kontakter och komma på idéer tillsammans. Det har länge varit populärt med Coworking i Stockholm och i andra större städer, men nu har fenomenet också hittat till mindre orter. Känner du dig sugen på att testa? Då är Workaround en bra plats att börja på. Där kan du nämligen hitta så kallade coworking spaces till uthyrning.

Nya sätt att arbeta på blir allt mer populärt

Något som talar för att coworking kommer att bli ännu mer populärt i framtiden är att många ser sig om efter alternativa sätt att arbeta på. I den här artikeln diskuterar man hur stort coworking egentligen kan bli och kommer med ett positivt svar.

En anledning som gör att fenomenet tros bli riktigt stort beror till stora delar på pandemin. Vi är helt enkelt trötta på att sitta isolerade och arbeta utan kommunikation med andra. Det är trots allt så att vi människor behöver mänskliga kontakter för att växa och utvecklas. Man spår därför att ännu fler kommer att söka sig till denna typ av arbetsplats.

Hur fungerar det praktiskt?

Hur fungerar det då? Blir det inte väldigt stimmigt med många människor på en och samma arbetsplats? Det beror lite på vilket slags coworking space du väljer. Det finns nämligen olika alternativ. Du kan till exempel välja att hyra en plats i ett öppet kontorslandskap. Fördelarna med detta är att det är lätt att få kontakt med andra, medan nackdelarna kan vara att det lätt blir stimmigt. Å andra sidan är det inget som ett par bra hörlurar inte fixar. Här kan du hitta de bästa tillbehören till mobilen för att underlätta ditt arbete.

Känner du ändå att du vill ha ett eget rum? Då går det även utmärkt att hyra ett kontor i ett coworking space. Fördelen med det är att du får en lugn vrå att dra dig tillbaka till samtidigt som du ändå kan ha kontakt med andra. Nackdelen kan dock vara att kontaktskapandet inte blir riktigt lika enkelt.

En annan stor fördel med att hyra plats i ett coworking space är att det ofta blir billigare. Här delar du nämligen ofta saker som kopiator och annan kontorsutrustning med andra, saker som du annars hade behövt köpa in själv. Det blir också mycket billigare att hyra ett enda kontor istället för en hel byggnad.