Nyheter är ett av de viktigaste samhällsfenomenen som finns, utan att man riktigt tänker på det. Därför är det bra att veta vad nyheter egentligen innebär.

Vad är en nyhet?

Det kan vara svårt att konkretisera vissa begrepp. Nyheter är trots allt en oerhört bred ytterlighet och som i sin renaste form uppfattas som relativt tydlig vilket kan skapa förvirring när motsatsen råder. Grundläggande går det att påstå nyheter som kunskapen om en ny händelse. Den händelsen kan samtidigt vara i princip vad som helst. Från att man läser om Hammarby på Sportbladet till vad BBC skriver om Nordkorea.

Nyheter kan också beskrivas på ett personligt plan. Om ens föräldrar berättar att de vill ta en på semester till Italien till sommaren eller att en kompis har köpt ett par nya skor kan – tro det eller ej – även dessa klassas som en nyheter.

Däremot är det viktigt att skilja på de de olika nyheterna vilket i sin tur har skapat begreppet nyhetsvärde. Det försöker bestämma vad som är viktigt, intressant samt värt att veta. Det kan dock vara olika beroende på plats och person. Regionala nyheter i Argentina har inte samma värde som terrorbrott internationellt eller vad som händer inom den politiska världen i Sverige.

Vilka får ge ut nyheter?

I praktiken kan vem som helst ge ut nyheter. En privat blogg precis som ett stort mediehus kan om de så vill förse sitt land och hela världen med nyheter. Däremot finns det ett antal saker som skiljer sig.

I första hand publiken. CNN kommer att nå ut till fler folk generellt än privata bloggar. Det ger också ett större ansvar eftersom de rapporterar till stora delar av världen. Men det skiljer sig också rent juridiskt.

En blogg kontra ett nyhetsbolag har inte samma ansvar juridiskt. DN och SvD kan till exempel ställas inför rätta om de medvetet sprider desinformation eller begår ett annat brott. En blogg kan sällan göras det. Anledningen är att en blogg officiellt sett inte är mer än just en blogg även om marknadsföringen ter sig något annorlunda.

Det här är något som vanligtvis kallas för alternativ media vilken samtidigt blivit väldigt populär under de senaste åren. Inte minst tack vare att marknadsföringen via sociala medier är väldigt effektiv.

Var går då skiljepunkten mellan alternativ och traditionell media? Ett exempel är att ”vanlig” media behöver en ansvarig utgivare samt juridisk person. Om någon journalist begår ett brott genom sina texter måste någon kunna ställas inför rätta. De alternativa media har vanligtvis inte det, vilket gör att de i sin tur kan skriva mer fritt om vad de vill, eftersom de inte ingår i pressetiken med annan media. Det här kan i längden bli såväl missvisande som förvirrande.