Under de senaste åren har tygbranschen genomgått stora förändringar, där nyheter som 3D-printing, hållbara material och smarta textilier är exempel på spännande innovationer. Automatisering är stort inom många branscher och så även inom tygframställning och klädindustrin. En annan ny trend som blir allt mer aktuell är cirkularitet, där tyngdpunkten ligger på att skapa ett slutet kretslopp mellan produktion och konsumtion.

Ett exempel på hur hållbara tyger används är som ekologiska tygpåsar från Medtryck. Här kan du trycka på din egen logga och marknadsföra ditt företag med tygpåsar i ekologisk bomull. Med långa handtag och tjockt tyg kan shoppingpåsen bäras över axeln eller i handen.

Grafen – ett nytt supermaterial

Ett nytt intressant material för tyg som det forskats fram på senare tid är grafen, som är genomskinligt, lätt och samtidigt starkare än stål. Det har också en mycket god förmåga att leda elektricitet. Då det är ett nytt tyg är det nödvändigt att undersöka om materialet kan innebära hälsorisker. Grafen saknar tjocklek då det består av ett lager kolatomer som har ordnats i ett hönsnätsmönster. Det brukar därför kallas tvådimensionellt. Grafen leder ström och kan läggas in i smarta textilier som övervakar patienter. Det kan också användas för att göra papper som är bättre på att stå emot fukt.

Cirkulär modeindustri

För att samhället ska överleva på sikt måste modeindustrin bli mycket mer cirkulär enligt en ny rapport. Andrahandsmarknaden växer och under år 2020 stod kategorin kläder för tre miljarder. För att göra modeindustrin hållbar är det nödvändigt att utveckla nya material, affärsmodeller och innovationer som gör branschen mer resurseffektiv.