Svensk uranbrytning på väg att stoppas

2017-10-26 09:41:11

Nu kan det bli stopp för all brytning och prospektering efter uran i Sverige. Regeringen vill förbjuda uranbrytning och Svenska Naturskyddsföreningen hoppas nu att förslaget går vidare till riksdagen. SNF har arbetat för ett förbud i över 40 år och glädjs över att opinionsbildningen har gått hem.

Läs hela artikeln i SmbT

I sommar firar de 50 år tillsammans. Kent Ivarsson och Berit Nyström är förlovade sedan länge. Men något äktenskap har det aldrig blivit. Och de bor bara ihop under helgerna. Då får vi det roliga tillsammans, resonerar de. Foto: Charlotte Kristensson

De är helgsambor sedan 50 år

2017-10-26 09:43:41

När Kent Ivarsson och Berit Nyström förlovade sig 1971 var det många vänner och släktingar som trodde att nu blir det bröllop. Men icke. Paret har levt som särbor på veckorna och sambor på helgerna i 50 år nu.

- Vi har haft det så bra så här hela tiden, säger Berit.
Ingen svartsjuka, ingen som har tröttnat.

Läs hela artikeln i SmbT
Erik Hugander har med sig lille Dag när han köper biljetter till filmpremiären till släktingar och vänner. Anna Nilsson, som driver Hugos Chark & Livs, konstaterar att det sålts en hel del biljetter, så det ser lovande ut. Foto: Åza Esping

Nu kommer långfilmen om Örserum

2017-10-19 09:13:58

Erik Huganders gigantiska arbete med att skildra livet, människorna och händelserna i Örserum under ett år, har precis blivit klart.I helgen har långfilmen "Ett solvarv i Örserum" premiär.
Erik har lagt mycket tid på filmandet, hundratals timmar. Han har pratat med gamla och unga, i kyrkan, på arbetsplatser, i skolan, på stranden. Ett brett urval av örserumsbor i helg och söcken. Alla grupper får komma till tals och ge sin syn på livet i Örserum. Intervjuerna har resulterat i mer än 35 timmar inspelat material som ska klippas ner till 89 minuter.
Erik är lite smånervös inför premiären, det hänger på håret att han blir klar med klippningen.


- Det finns inga marginaler, men det ska bli klart, säger han. På fredagen visar vi filmen för ortens skolbarn, det blir lite som en generalrepetition. På lördag är det premiär för allmänheten och jag hoppas att det kommer mycket folk.
Att den livliga hembygdsföreningen fyller 70 år samma dag och bjuder på tårtkalas förgyller premiären.
Av den proffsiga trailern att döma, kommer filmen att trollbinda och förhoppningsvis nå långt utanför Örserums gränser. Det är den värd.

Läs hela artikeln i SmbT
Vice ordföranden i riksdagens miljö- och jordbruksutskott Kristina Yngwe, Ystad, besökte i veckan Sätra bruk för att se hur man där skapat nya fiskvägar i Edsån, förbi vattenkraftverket. Sätra bruk ligger i Karlsborg vid Vättern.

Kritik mot förslag om små vattenkraftverk

2017-10-19 09:15:27

Riksdagsledamot Kristina Yngwe (C) är kritisk mot regeringens nya förslag för små vattenkraftverk.

- Det nya förslaget uppfyller inte intentionerna i den energiöverenskommelse vi gjort med regeringen, säger hon och kräver att tillståndsprocesserna stoppas tills nya regler är på plats.
Det skulle innebära ett stopp för tillståndsprocesserna för vattendrag med små vattenkraftverk. Samtidigt markerar hon att även små vattenkraftverk behöver ha miljötillstånd.

- Ja, man kommer behöva ha miljötillstånd, eftersom det inte fungerar bra överallt, menar hon. Men då ska det vara enkla och tydliga regler, i rättssäkra, snabba processer.

Läs hela artikeln i SmbT
Bildtext
Maxie och Christoph Hochmuth trivs utmärkt i Ramsjöholm och med musteriet. Lilla Jamilia hänger med, men sonen Timothé ville inte vara med på bild. Foto: Åza Esping

Grannskörden mustas i Ramsjöholm

2017-10-19 09:16:41

I Ramsjöholm utanför Lekeryd producerar familjen Hochmuth gyllene must av äpplen från trakten. Företaget, Grannskörden, förädlar frukt som annars skulle förfaras till en ren naturprodukt som uppskattas av allt fler. I år har flera nyinvesteringar gjorts i syfte att utveckla verksamheten.
Förra årets pressades det cirka 4.000 liter äppelmust.

- I år blir det inte alls lika mycket, konstaterar Christoph. Det beror förstås på äppeltillgången, vilken varit dålig i år.
Vid tillgång pressas också päron, men det är den rena äppelmusten som är huvudprodukten. Christoph föredrar att sälja den på flaska.

- Att musta äpplen är ett hantverk och äppelmusten är en findryck som gör sig bäst på flaska. Dessutom har vi ett retursystem, kunderna lämnar tillbaka sina flaskor, vi rengör dem noggrant och kan använda dem igen. Miljövänligt och praktiskt.
Att det även går att köpa bag-in-box får väl ses som en eftergift till kunderna. En del kanske kommer långväga ifrån och vill ha med sig en praktisk box hem.

Läs hela artikeln i SmbT

Tomtrea i attraktiva Aneby

2017-10-12 10:11:05

I Aneby är det full fart och allt fler vill flytta dit. Det är stor efterfrågan på villor som säljs till allt högre priser. Men det byggs inte så mycket nytt. För att råda bot på det beslutade kommunen att sälja attraktiv tomtmark till reapris.

I Aneby ökar befolkningen stadigt. Allt fler familjer vill flytta till det trevliga samhället och huspriserna har skjutit i höjden. Det gäller även i kyrkbyarna i kommunen.

- Det säljs fler hus än någonsin, berättar Ola Gustafsson, näringslivs- och fritidsansvarig på kommunen. Det blir till och med budgivning på 70-talshus i kyrkbyarna, hus som för 15 år sedan var osäljbara.
Det är flera faktorer som gjort att Aneby blir allt mer attraktivt. Det har bland annat att göra med att Jönköping växer explosionsartat vilket gör att folk börjar vända blickarna österut också. En annan bidragande orsak är att Aneby ständigt ligger i topp i den skolrankning som Sveriges kommuner och landsting gör varje år. Kommunen har legat topp 30 i jämförelsen över hela Sverige fem år i rad och topp ett eller två i länet.

Den ökade populariteten för orten har lett till att det är brist på villor. Så för att locka nybyggare erbjuder kommunen nu en rabatt på kommunala tomter året ut. Rabatten innebär halva priset på alla kommunala tomter och på Skärsjö Udde, ett mycket attraktivt område utanför stan där tomterna är lite dyrare, en rabatt på 100.000 kronor.

Läs hela artikeln i SmbT
Äldre artiklar