Polska ägg misstänks ligga bakom utbrott av salmonella

2017-09-20 18:10:18

Lokala utbrott av salmonella i  Blekinge och Småland har spårats till samma äggförsäljare. Äggen kommer troligen från Polen och har i första hand sålts till småbutiker. Ytterligare spårning pågår nu för att se om äggen sålts även i andra delar av landet.

I Sverige är färre än en procent av alla livsmedelsproducerande djur och livsmedel smittade med salmonella, till skillnad från flertalet andra länder i Europa, där det är vanligt att till exempel rå kyckling och ägg är förorenade med salmonella. De färska ägg som säljs i svenska butiker kommer nästan uteslutande från svenska gårdar.

Mer än 20 procent av alla ägg inom EU bär på salmonella av den sort som kan orsaka allvarlig magsjukdom. Därför rekommenderar de flesta EU-länder sina medborgare att alltid koka eller genomsteka äggen noggrant.

Läs hela artikeln i SmbT
Almesåkra.jpg
Sockenstugan i Almesåkra är ganska stor. Här finns två stora rum och en lägenhet med två våningar. Här renoveras nu för fullt. Foto: Åsa Dahlberg

Stora planer för Almesåkra

2017-09-20 18:11:03

Sockenstugan nere vid sjön skänktes förra året till Almesåkra hembygdsförening. Förhoppningen är att huset återigen ska bli ett nav i samhället.

Det faluröda timmerstockshuset har en gång varit både ortens skola och kommunhus. I fjol fick huset en nymålad och renoverad fasad, renoverade fönster efter alla konstens regler och i år ska det få fiber och en ny värmepump.

Det är ett tjugotal medlemmar från hembygdsföreningen som tillsammans har gjort det mesta av arbetet med huset. Finansiering har de sökt och fått hos olika fonder och stiftelser, främst Boverket och Leader Astrid Lindgrens Hembygd.

Planerna för sockenstugan är många och de spänner över flera år. Tanken är att bygden ska få en gemensam naturlig samlingslokal igen, när stugan är färdigrenoverad.

1521 bilden på huset på mitten

Läs hela artikeln i SmbT

Extra allt under Klimatveckan

2017-09-20 18:12:34

På torsdagen drog den fjärde upplagan av Klimatveckan igång i länet. Arrangören, Klimatrådet i Jönköpings län, lovar fler och bättre aktiviter än någonsin tidigare. Och det avslöjas, att Vaggeryd är den kommun där utbyggnaden av solkraften har varit störst i länet. Det blir 24 programpunkter i länet fördelat på alla kommuner. En stor grej är en "solsafarin" där besökarna kan åka runt till någon eller några av de 51 solenergianläggningarna spridda i länet, som deltar.

Det hela avslutas med den stor klimatkonferens i Kulturhuset Spira den 28 september, där även länets klimatpris ut till välförtjänt mottagare.

Läs hela artikeln i SmbT
Kantarellen är vår mest omtyckta matsvamp. Foto:Åza Esping

Perfekta förhållanden för kantareller

2017-09-19 09:13:39

Efter en lite sen entré verkar det finnas gott kantareller och vi hoppas förstås på en god skörd av trattkantareller längre fram.

Vilka är de ideala förhållandena för att kantarellerna ska ta fart?
- Efter sommaren, även om den varit sval, behöver mycelet en sänkning av temperaturen för att börja bilda svampkroppar, förklarar Birgitta Damne, som tillsammans med maken Sven är utbildad svampkonsulent i Tranås. När det varit en period av svalare temperaturer krävs det fukt och värme. Det behöver inte bli så våldsamt varmt men det krävs höjd temperatur och så regn, förstås.

Var finns det störst chans att hitta kantareller?
- Egentligen kan de växa nästan var som helst, men kantarellernas mycel är beroende av träd för att bilda fruktkroppar. Största chansen att hitta kantareller är i blandskog, där miljön är lite fuktig.

Man har ju hört att det inte är bra att plocka svamp i platspåse. Varför inte?
- Det är en regel att aldrig, aldrig förvara färsk svamp i plast, poängterar Birgitta Damne. Det finns bakterier i jorden överallt, de följer med svampen när du plockar den och förökas snabbt i den fuktiga täta miljön i plastpåsen.
- Faktum är att det är betydligt fler som blivit sjuka av fel hanterad svamp än av giftiga arter. Så mitt råd är, ha alltid en papperspåse i fickan när du är ute och går. Det finns också gott om Karl Johan, också den en delikatess.

Läs hela artikeln i SmbT
Caisa Lind tillbringar mycket tid med sina djur, vilket innebär att de är trevliga och sällskapliga. Minigrisen Wille, som är innegris, trivs med de andra djuren på gården. Dvärggeten Mumma ligger gärna i mattes knä. Foto: Åza Esping

Caisa försörjer sig på ett drömliv på landet

2017-09-19 09:17:47

Caisa Lind på Stora Lygneshult utanför Björköby driver sitt företag hemma på gården. En lönsam webbutik samt uppfödning och försäljning av husdjur, gör att hon kan ägna sig det hon trivs allra bäst med på heltid.
Caisa berättar att hon främst har uppfödning av dvärggetter och på senare tid även åsnor.


- Det blir mellan tio och tjugo killingar per år och de säljer sig själva. Ofta står folk i kö för att få köpa.
Det är faktiskt inte så konstigt, för de är alldeles bedårande. När Smålandsbygden kommer på besök är killingarna några månader gamla, de flesta föddes i våras. De är fortfarande små, särskilt för att vara getter, och vissa av dem som Caisa gosat extra med är som små hundar.
Åsnan är ett djur som vuxit i popularitet de senaste åren. Caisa har fem stycken.

- Intresset växer, konstaterar Caisa. Förut var det lite udda att ha en åsna, men nu köps de gärna även av hästfolk och ?vanligt? folk som fallit för det charmiga djuret.
Ett av åsnestona, lilla Ior, ska få föl till våren. Det är redan många som är spekulanter på det.

Läs hela artikeln i SmbT

Varmare klimat påverkar grundvattennivåerna

2017-09-19 09:19:54

Det finns flera anledningar till att grundvattennivåerna sjunker och att kvaliteten på vårt dricksvatten riskerar att försämras i framtiden.

Enligt Torleif Dahlin, professor i teknisk geologi vid LTH, Lunds universitet är det nu hög tid att kartlägga Sveriges grundvattenresurser för att i tid kunna sätta in rätt åtgärder.
Problematiken med att föroreningar från exempelvis jordbruk, bensinmackar, tvätterier och soptippar rinner ut i grundvattnet är enligt Torleif Dahlin en tickande bomb. Det kan ta flera decennier innan gifterna når vattentäkterna.


- Vi ser allt mer spår av bekämpningsmedel från jordbruket i grundvattnet. Här har lagstiftningen stramats åt de senaste åren och en ytterligare översyn är nödvändig. Problemet kan vara mycket större än vad vi tror.

Läs hela artikeln i SmbT
Äldre artiklar