Viktiga kvalmatcher i fel årstid

Vi går in i en mastig period av spännande kvalmatcher inom fotbollen.
Det svenska landslaget möter Italien i VM-kvalspel inför VM i Ryssland nästa år, medan J-Södra ställs mot Trelleborg i kval mot allsvenskan 2018.
Utöver dessa matcher så kvalas det också i lägre divisioner.

Hävdar emellertid och då med en dåres envishet att de här matcherna, landslaget undantaget, skall spelas i en tid då fotbollen mår som bäst klimatmässigt.
Givetvis skall matcherna spelas i juni i stället för som nu i november.
Inför VM i Sverige 1958 lade det svenska förbundet om serierna till vår-höst, i stället för höst-vår.
Nästan alla europeiska serier spelas höst-vår, medan Sverige fortsätter med avslutning i sträng kyla.

I tider då TV gäller för minst två generationer bakåt envisas man med denna ordning. Svensk fotboll med undantag för Stockholm, Malmö och i viss mån Göteborg har detta stor betydelse för åskådarintresset runt om i landet.

Tänk att njuta de avslutande serieomgångarna i vår och försommarvärme i stället för som nu i regn, kyla och blåst. Ibland också snö.
Och inte nog med det, om ett lag vinner ett kval i jun och avancerar så börjar seriespelet redan i augusti och då under fina klimatförutsättningar.

J-Södra hamnade således på kvalplats efter 30 allsvenska omgångar.
I nästa vecka onsdag och söndag möter laget Trelleborg, som ju kom på tredje plats i Superettan. I nästa veckas krönika vet vi hur stora möjligheterna är för detta länslag att få spela ytterligare en allsvensk säsong.

Kortbane-SM i simning arrangerades förra helgen i Jönköping.
Arrangörsklubben Jönköpings SS firade åtskilliga triumfer och allra bäst lyckades Victor Johansson och Hanna Eriksson som simmade till sig var sin EM-biljett till Köpenhamn i december.
Båda är ursprungligen från Nässjö men har valt att simma för Jönköpings SS.
Som extranummer fick SM- publiken se Sarah Sjöström i aktion, den här gången utsedd till Europas idrottskvinna nummer 1.

Annars är det väl som vanligt så här års. HV 71 visar stundligen prov på god klass, medan samma lag i nästa stund kan fallera totalt.
Laget har visserligen gått igenom en besvärlig skadeperiod, men bör ändå visa betydligt jämnare form över fem matcher.
Hallby håller god standard i den allsvenska handbollen, medan Höglandets Vetlanda bandy och Nässjö Basket enbart vunnit var sin match  av totalt sex (Nässjö) och fyra (VBK).

2017-11-09 08:43:08