De stora idrottsarrangemangens årstid

I dagarna pågår världens största ungdomsturnering i fotboll alla kategorier. Det handlar om det årliga mastodontarrangemanget Gothia Cup i Göteborg, där åtskilliga ungdomar från länet upplever årets höjdpunkt. Både pojkar och flickor möts för att utöva det de just nu anser är det roligaste de vet, nämligen att spela fotboll.

Gothia Cup startade 1975 i blygsam skala och har växt ut kolossalt med 1700 lag från 80 länder.
Det är just det stora antal lag och länder som gör turneringen exklusiv och ensam i sitt slag. Gothia Cup har utvecklats till en unik mötesplats för världens ungdomar, oavsett religion, hudfärg eller nationalitet med fotbollen som gemensam nämnare.
Cirka 1 miljon spelare av båda könen har gästat Göteborg sedan starten och dagens upplaga kräver 110 fotbollsplaner.

Det går inte att sticka under stol med att Gothia Cup också har blivit en god ekonomisk affär för arrangörsklubben BK Häcken.
Totalt handlar det 2017 om cirka 350 000 deltagare som genererar intäkter för BK Häcken och Göteborgs stad i mångmiljonklassen.
Det som 1975 började i blygsam skala har växt enormt och då skall man komma ihåg att klubben sedan 1994 också har arrangerat Gothia Cup i innebandy i januari varje år med cirka 500 lag från ett tiotal länder.

Det svenska damlandslaget i fotboll fick en bra inledning då gruppspelet i EM startade i Nederländerna. Ett 0-0 resultat mot storfavoriten Tyskland kommer sannolikt att sporra Pia Sundhages tjejer. Närmast väntar Ryssland och det rutinerade svenska laget kommer sannolikt att spela hem den första trepoängaren.

Ett annat arrangemang som imponerar just i dagarna är kanot-SM i Jönköping och på nya kanotstadion i Rocksjön. De lokala medaljerna trillar in i jämn ström och det är kanotklubbarna JKK och Huskvarna KK som imponerar.

Också Vetlanda speedway fortsätter att göra djupt intryck. Länsderbyt mot Lejonen handlade om klasskillnad och frågan är om något lag i elitserien kan straffa Vetlanda just nu.

Idag torsdag är det dags för ytterligare ett intressant tävlingsarrangemang och då i Värnamo. Det är svenska mästerskapet i mountainbike som lockar 1200 deltagare, däribland OS-guldmedaljören Jenny Rissved som kommer att visa upp sig på Borgen i Värnamo.
Det är alldeles uppenbart att intresset för att åka mountainbike ökar succesivt. Tänker med glädje på ungdomens glada sommardagar ute i Ljungarumsskogen med våra cyklar i med och motlut, i lera och tjock sand, samt gupp och vallar att flyga ut ifrån.
Fast begreppet mountainbike låg ett halvt liv framåt i tiden och inte kunde vi väl tänka oss att det skulle kunna gå att vinna ett OS-guld i disciplinen.

2017-07-20 10:24:58