Facebook är mer än yta

Människor har en inbyggd social nyfikenhet som gör att vi vill veta vad som händer. Vi lyssnar efter skvaller om folk vi känner och kändisar, vi läser tidningen efter lokala nyheter och tittar på nyheter på tv.
Det är hela grunden till det nätverk av sociala medier vi har idag.
Visst är det mycket yta i att lägga upp perfekta foton av ett perfekt liv på instagram, men det är också en länk in i människors vardagsliv. Facebook är ett perfekt sätt att hålla kontakten med avlägsna vänner, ett sätt att dela kunskap och inspiration och en källa till insikt i vad som händer.

Facebook är också ett sätt att få grepp om omfattningen av företeelser. De senaste dagarna har en hashtag #metoo gått runt på facebook. Det är ett amerikanskt initiativ från början, ett sätt att uppmärksamma hur många kvinnor som egentligen utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp.
Många är de kvinnor som delat taggen, en del bara den lilla text som förklarar vad den handlar om, andra har lagt till egna texter. Man blir rent överväldigad av hur många det är som är utsatta. Så många kvinnor som bär på ärr efter att ha blivit utsatta, kallade för saker, tagna på mot sin vilja eller rena övergrepp. Så många historier, så mycket smärta, så mycket utsatthet.

Vi bygger ett samhälle där vi tror att vi kommit förbi den sortens beteende, men helt klart förekommer det i långt större omfattning än vi tror.
Att utsätta någon för sexuella trakasserier eller övergrepp är aldrig okej. Vi måste ha ett fungerande rättssytem där en anmälan leder till utredning och åtal och ett straff. Vi måste också fortsätta, ihålligt och angeläget, att bygga ett samhälle där det inte är okej att skrika hora efter en tjej i skolkorridoren, där ingen tafsar på tjejen framför i kön till skolbussen, där en tjej kan simma på gympan utan att känna händer på sig.

Att ge kvinnor kraft att ta sig igenom livet kan ibland kräva gemenskapen av en internationell hashtag. Du är inte ensam. Din historia är inte unik, vi bär alla ärr efter upplevelser vi helst hade velat slippa.
Jag ser detta också i de grupper om privatekonomi och aktier för kvinnor som jag är med i. Kvinnor som gått igenom skilsmässor och uppbrott som lämnat ärr, både känslomässigt och ekonomiskt. I bland blir det långa diskusioner om huruvida man ska ha gemensam ekonomi eller dela på allt när man går in i ett förhållande. Äktenskapsförord och enskilda egendommar. Samtidigt finns det många som tar det för självklart att vår familj är ETT.
Som så ofta finns det ingen svartvit sanning, utan ett spektra, där det viktiga är kommunikationen, och att det ska funka för just oss.
Hos oss har vi ofta Dagens Magda, där pappa läser högt ur Magda Gads facebookuppdateringar. Hon är Expressens krigskorrespondent i Syrien. Hon skriver starkt och berörande om krigets vardag i Syrien, och ger insikt i det liv som är kvar när kriget dragit fram. Man slås av hur skört människolivet är, hur stor sorg som ryms i ett barn vars värld bokstavligt talat sprängts i tusen bitar.
Facebook är långt mer än yta.

2017-10-19 09:07:31